Friday, March 16, 2007

200 fotografier fra Moderna Museet i Stockholm utstilt på Preus fotomuseum i Horten.

Ny utstilling på Preus fotomuseum i Horten starter søndag 25/3-07. Under vises invitasjonen til åpningen og under der igjen pressemeldingene fra Preus museum. Samlingen er lånt ut av Moderna Museet i Stockholm som har produsert utstillingen i sammarbeide med Dunkers kulturhus i Helsingborg.

Det er fri entre åpningsdagen.






Åpning søndag 25. mars kl.14
Foredrag ved Leif Wigh, fotohistoriker, kl 12.30

Fra søndag 25. mars til søndag 20. mai viser Preus museum mer enn 200 fotografier fra Moderna Museet i Stockholm. Samlingen er en av Europas fineste og noen av fotohistoriens mest betydningsfulle verk kommer til Norge og Horten.

Blant disse finner vi de første krigsfotografiene tatt av Roger Fenton under Krimkrigen i 1855, det første luftfotografiet tatt av Félix Nadar i 1858 og Nils Strindbergs fotografier fra Andrés luftferd i 1897 – som i mer enn tretti år lå gjemt under isen før de ble funnet og fremkalt.

Fotografiets klassikere fra det tjuende århundre er også rikt representert med verk av blant andre Jacques Henri Lartigue, Berenice Abbot, Christer Strömholm, Sune Jonsson, Henri Cartier-Bresson, Helen Levitt og Irving Penn. Samtidsfotografiet er representert med verk av blant andre Allan Sekula, Esko Männikö og Vibeke Tandberg. I tillegg presenteres to unike, håndlagete fotobøker signert Andy Warhol.

Utstillingen bærer tittelen Øyenvitne og representerer et historisk overblikk over Moderna Museets fotosamling med vekt på det dokumentariske, sosiale, politiske og antropologiske bildematerialet. Den er kuratert av Kirse Junge-Stevnsborg fra Dunkers Kulturhus i Göteborg.

I forbindelse med åpningen har Preus museum og Norsk Fotohistorisk Forening i samarbeid invitert den ledende svenske fotohistorikeren Leif Wigh til å holde et foredrag. Wigh var leder for Moderna Museets fotosamling fra 1974-2004 og vil snakke om samlingens tilblivelse og karakter.

Utstillingen er produsert av Dunkers Kulturhus i Helsingborg i samarbeid med Moderna Museet.



ÅRETS BILDE 2006 +
UTSNITT

Hva rører seg i det norske presse- og reklamefotografiet? Vår omgang med mediene er til daglig preget av høy hastighet og søken etter nyheter og nytte. Derfor er utstillingene Årets Bilde og Utsnitt viktige: De gir oss muligheten til å se de redaksjonelle bildene og reklamen – mediesamfunnets to mest tilstedeværende sjangere – litt på avstand. Samtidig er konkurranseelementet viktig, både for fotografene selv og for publikum. Hvem tok de beste bildene i 2006? Og er vi enige i juryens avgjørelse?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home